Nesbyen Testing / aka SHAKEDOWN!! Slange- og kjedeførerløst!

Det er alltid greit med teori, og ingen liker å diskutere teorier mer enn syklister. Problemet er at nå er så mye utstyr så bra at folk flest rekker ikke vrake ting fort nok til å merke hvordan det skjer. Det er der kommer jeg inn. Jeg dro til Nesbyen for å teste noen teorier som har vært diskutert i butikken i Porsgrunn og på nett.Trailhead Nesbyen sine stier er bratte og steinete. Man kunne nesten gå en helg uten å tråkke, om man går fra bussen (ja bussen!!) som kjører deg til toppen av bakken. Jeg sier bakken, men det minner mer om alpine stier i, vel, alpene, du vet i europa og sånn (jeg vil skrive for de yngre generasjonen også.)

Men nå at sykler er blitt så bra ser man enduro og stisyklister sykle opp det siste partiet, men også utforsykler som folk sykler opp. ThighMaster much?

Det er ypperlig å teste hvordan sykkelen oppfører seg der det rister godt, bremser og bremseteknikker, hvordan sykkelen sitter sammen, og selvsagt demper oppsett.

Så her er det jeg gikk ut for å trash teste:

Kjedefører/tykktynn kranktannhjul:

For et lite år siden kom tykktynn (narrow/wide) kranktannhjul for fullt, men vi stolte ikke helt på det, og jeg personlig syntes det var uglybuggly styggt. Jeg har kjørt med ett tannhjul foran i mange år, så klart på utforsykkelen, men også på stisykkel. Men da AALLTID med kjedefører for å passe på at kjedet ikke detter av. Ifjor da jeg satte opp sesongens stisykkel klarte jeg ikke å se på den før jeg monterte kjedefører.

I år derimot, har Spartan’n fått kjøre nakent og fritt, kjedeføreren ligger i en eske og jeg har ikke hatt et problem. Men stiene der jeg bor er som en putekrig med en toåring, ganske snille og søte, men kan jo føre til litt grining om man er uvøren.

Men på utforsykkel også? Kompis/hipster/bohemian/Top-Tubes testpilot Bengtolini kjørte uten kjedefører på utforsykkelen sin ifjor og anbefalte det til meg og. Ok jeg stripper av, legger ut bilde på faceboka, setter meg tilbake og lar kommentarfeltet fylle seg.

Mye skryt for modighet, og en direkte kommentar om at det ikke kommer til å virke og at jeg kommer til å miste kjede.

I praksis da?

På stisykkelen var det null stress, mista ikke kjede EN ENESTE GANG! Det er mulig jeg ikke sykler like fort som deg, men jeg treffer jo dumpene, hver jævla en!
Men jeg lånte sykkelen også til El Pottiso, legendariske freerider og utforhelt Pål S, som heller ikke klarte å miste det.

På utfor da? Sykkelen går jo mye fortere, og heller ikke problem der!!

Slangeløst:

Heller ikke noe alle er glad i, min forhistorie med det er humplete, og som mekanikker likte jeg det ikke. I 2003… Ifjor kjørte jeg hele sesongen på det, til den graden at jeg sleit ut sideveggene på bakdekket til det lakk luft. Fylte på mer guffe og det tetta seg til mer sykling. Magisk.

Så det funker til sti, men hva med full on utfor? Ja hvorfor skulle det IKKE funke? Jo, man kjører hardere, har mer demping og treffer hardere… men slanger da? Det er jo et mer primitivt system, og det er ikke perfekt heller…

Jeg setter opp min Wilson og tester det. Jeg brukte Joe’s system da felgene ikke var lagt opp til det, og valige utfordekk med tykke sidevegger.

Første trilletur og jeg ‘burper’, dvs dekket ‘detter av’ felgen og ALL luftet går ut… det var hjemme. Tilbake til verksted og co2 patron og passe på at dekket er helt rett på felgen. Neste test er ok.

Første tur i Nesbyen da? Jeg synes det funker fint, helt til ca 4/5 av veien ned, og da bare fordi jeg HØRER dekk som slubberdubber bakerst på sykkelen. Fuckfuckityfuck og jeg løper ned til bilen sur som en veldig sur ting som har råtna litt og stått i sola og surna. Slang sykkelen i bilen og tok #THISisSPARTAN! en tur. Men på vei opp i bussen tenkte jeg kanskje det var fordi dekket hadde lekket litt og jeg hadde hatt for lavt lufttrykk. Jeg pleier å kjøre med 35psi jo…
Sykla ned og bort til bilen, co2 patron, dekket popper på plass, og holder seg. Jeg lar sykkelen stå og tar en tur på stien (for å søke skogens ro?) og er tilbake etter 30 min(?), fortsatt trykk i dekket.

Da tar jeg en tur til på sykkelen. Jeg har mistet litt av trua på det, men det er fort glemt når fartsfølelsen og overlevelsesinstinktet balanseres, da kan man ikke også tenke på utstyret!
Men jeg hadde en co2 patron i lomma i tilfelle.

Jo resten av helgen funket det fint. I snillere løyper kunne jeg sikkert kjørt med mykere dekk, men hvorfor når dette var så fint!
Jeg merka godt at hvert hjul var 250g lettere (eller hva et utforslange veier #skyvelærr*nker) og grepet var også bedre.

Konklusjon:

Ja ting kan gå gærnt, uansett kjedefører, slangesystem, og race-runs kan ødelegges, men hvor sikker kan det være? På kjedeførere diskusjonen tør jeg påstå at det er lettere å sette på kjedet om det detter av uten kjedefører enn med, og man kan jo miste kjedet MED kjedefører.
Jeg spurte også noen av utforlandslag gutta hva de syntes om slanger/slangeløst og de hadde heller ikke noe særlig konklusjon. Punkterer du med slange eller slangeløst i utfor er du f*cka uansett. Men hvem har du mindre sjanse for å punke med?!? Jeg holder en knapp på slangeløst, med forsiktig oppsett og vedlikhold. Litt mer pes, men verdt det, OGSÅ for mindre vekt!

Til slutt: her er noen bilder, uten ord. Og ta deg en tur til Nesbyen, om du så sykler opp. Gjeez det er fint der!! Og Trailhead Nesbyen har gjort en fan-tast-tisk jobb med stinettverk og alt rundt! Klappe!

image image image image image image image image image image image

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..