Skarpe lys i mørke tider/ sesongforlengere.

At høsten er mørk er ingen nyhet, at det går ut over sykling heller ikke nytt, men da like kjedelig hvert år. Om du sykler i skogen eller langs veien har lys vært en viktig faktor, men spørsmålet «vil du se, eller bli sett?» skiller ikke så mye penger for svaret.

Selv har jeg alltid vært glad i å montere rallyløkter på sykkelen og lekt Colin McRae i skogen, har gjort det siden 9.klasse, lampene mine blei stadig bedre fra 2x halogen lykter med seperat batteripakke som varte én time og lyste litt bedre enn en lommelykt. Etterhvert blei det en NiteRider med 2 halogenpærer i et holder, nærly og fjærnlys, eller spreder og spott, med EN KILO med batteri som gikk i en (stødig) flaskeholder, til sammen 46w (trur jeg). Dét var gamechanger i sin tid og jeg kunne sykle utfor i stor fart med den! Men den kosta 5000,- måtte lades over natta og varte 3 timer. (Dette var, forresten lampa de brukte på politusyklene i Pacific Blue).

Jeg blei ikke med på Xenon revolusjonen, dyrere, blåere lys (som jeg ikke likte i våt skog) og like tungt, men NiteRider’n blei bytta ut for knappe 4 år siden med en PrincetonTech Switchback 3. ‘Liten’ batteri som kunne lades på 3 timer og har 3 led lykter i samme hus. Den lyser godt men jeg har alltid syntes det var for lite spredning på den. Den lå på 3000,- da og jeg har ikke hatt noe annet siden. Det fikk være en stund.

Batteriteknologien har sprintet fremover, mindre og bedre og sterkere og billigere. I sjappa har vi holdt oss litt unna superled lyktene, man kunne risikere at det man hadde inne den ene måneden var helt utdatert den neste. Og prisene gitt! 3000,- pr lykt er like mye som en billig sykkel, ikke alle som kan investere det i høstsesongen!

Men nå har testet fra Ryder. Du finner de ikke på nett (ikke jeg ihvertfall), men rimelig og fine, anbefalt av mine venner i Bergen.

20131005-202732.jpgPrincetonTech lykta lyser sånn, ok dette er jo iPhone bilder, men gir noe å sammenligne med. Dette har gitt meg mange stiturer om kvelden, men ikke den store gleden egentlig, for smal lyskjegle har fått meg til å sykle sakte og bli blind når man svinger. Husk prisen på 2999,-20131005-202752.jpg

Dette er lyskjegla til den billigste i Ryder serien; Polaris 400 til 649,- Dette er 400 lumin, også avbildet med iPhone like etter forrige bilde.20131005-202804.jpg

Det her er da Ryder Vega 2200 og som du ser er den overlegen! Pris 1599,- Igjen er dette samme iPhone, samme tidspunkt, samme sted.20131005-202819.jpg

Til sammenligning, dette er PrincetonTech lampa som var så hot for 4 år siden, avbildet på en Apple MacBook Pro 13″ for skale. 900g veier dette.20131005-202835.jpg

Her er den 599,- 400 lumin Ryder lampa. Liten og ganske effektiv. 200 gramm.20131005-202848.jpg

Og her er 2200lumin lampa. Batteriet er større enn den på 400L, men alikevel mindre enn min, og mye lettere: 400g!!20131005-202902.jpgHer er selve lampene klarer du å gjette hvem som er hvem her?

Konklusjon: imponert. Bildene er uklare og ikke viser hvor mye det faktisk lyser, men sammenligningen er ekte. Min lampe er veldig skarp midt på, og har lite sidelys. Dette er bra i høy fart i åpent terreng, men ikke spesielt bra til sti eller ski. Man blir faktisk litt blenda og mister enda mer sidesyn, spesielt om man monterer lampa på styret og kjører teknisk sti der man svinger hele tiden. På hjelmen kjenner man tyngda og mister dybdesyn da lyskilden i samme perspektiv som synet gjør at skygger er bak det du ser på.

At en lampe til knappe 600 kroner kan være så bra er veldig fint og til å sykle til og fra jobb/skole eller til og med stisykling trur jeg denne er bra, man blir vant til lysmengden når øyne har justert seg og ser ganske bra, men om du kommer fra gatebelysning vil den ikke imponere deg så mye. Vekten er latterlig lite og på hjelm eller på styret er det ikke til å merke. Batteriet er også såpass lite at det kan monteres hvor som helst.

Obs, den har en knapp som lyser blått og den er svært synlig om du har lampa på styret, men en tapebit vil dekke dette om du plages av det. Jeg minner om prisen!

2000L lampa er så drøyt overlengent da! Helt utrolig. Bedre enn lysene på bilden min, men så kjører jeg bil kun på veien da, når jeg sykler sti vil jeg se alt. Spredningen på denne lampa er også bra og man blir ikke blenda av midtpunkte i lyskjegla. Jeg må innerømme at jeg har lest mange tester uten å ha skjønt hvor bra det kan være! Prisen er da 1599,- da og dette blir til de som er litt seriøse da. Jeg skal ha en sånn en, det er klart! 🙂

Lampene kan du kjøpe der de selger GT sykler (og Sykkelboden), samt MX Sport Brotorvet, selvsagt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..