Tidlig krøkes, barnesyklist teorier!

20130408-092534.jpgSåklart sykkelen skulle være rosa til prinsessen min!

20130408-092612.jpgJaja, bildet er uklart fordi jeg skalv av stolthet?

Så jeg har blitt far, det virker som hvemsomhelst kan få ansvar for barn!!! Og med det skjedde det en forandring i meg. Jeg har solgt sykler til alle alder siden 1996, og i den tiden har det kommet og gått trender og, for meg, teorier om hvordan barn skal lære å sykle. Og så har JEG blitt far og nå vil jeg at lille Em skal få mange fine sykkelopplevelser!

Jeg er ingen BirkeTrondheimOslotreningsfantom, jeg sykler for moroskyld, jeg er opptatt av at det skal være førstogfremst moro, jeg syklet langdistansene for 25 år siden, nå liker jeg å sykle bare, om det skulle være en tur til butikken, eller en heldag på stisykkelen. Hvorfor synes jeg det er så moro? Ja det har jeg spurt meg selv MANGE ganger, og nylig, hvordan skal min familie kunne få det like moro som meg?

Min kone er ikke så glad i å sykle, hun mener jeg lager pes og mas når vi skal sykle, men jeg vil bare at hu skal ha det gøy… og ha det gøy riktig? Lol, må nok roe meg ned med henne… så der merker jeg at jeg skal ikke pushe for mye med Em.

Selv er jeg minstemann og har 3 storesøstre. Mine første sykler var jentesykler, og jeg tok ikke av støttehjula før jeg var, hold deg fast, 7 år!!! Har jo overkompansert siden det, men har også teorier om hvordan barn skal kanskje slippe å starte så seint som meg. Kanskje jeg kunne ha vært flinkere til å sykle? Kanskje jeg hadde sluttet å sykle for lengst og vært normal og likt fotball og passet inn i samfunnet (hahaha, særlig!).

Ok, til litt teori:

Dette har jeg operert med i mange år. Barn skal like å sykle. Hvis ikke de vil, kan du ikke tvinge de til det. La barnet velge sykkelen, ikke bry deg om at det er fordi det er rosa eller fordi den har gule og blå støttehjul, det er ikke DU som skal ha den (samme gjelder hjelmen!!). Om de liker produktet vil de bruke det. Dette funker og er bevist.

Men hvor tidlig kan et barn sykle?

Trenden som snakkes mye om nå er å hoppe over trehjulssykkelen, gå rett på balansesykkelen. Balansesykkel er en sykkel uten pedaler, kjede, drivverk, barnet skumper den bortover med beina. Den har 2 hjul, så barnet må holde balansen selv. Man får noen uvaner med å lære å sykle på 3hjulssykkelen, man lærer ikke å balansere selv og man tråkker på forhjulet. Gå man rett på balansesykkelen blir balansen så bra at barnet gjerne går rett på vanlig sykkel uten støttehjul. Og JEG kan skrive under på hvor dumme støttehjul kan være!

MEN dette er teori, her er mine erfaringer så langt: nå at Em er over halvannet år  så var det på tide at hun fikk balansesykkel. Jeg har modifisert den med å borre og senke setet, ellers er den rett fra esken.

Første inntrykk:

Em elsker sykkelen, og hjelmen! «Dykkln min!» roper hun og har vasket den og trillet på den, men å sitte på den er ikke der ennå. Hun har sittet på den og jeg har trillet den rundt, til og med driftet i svingene, DET var gøy, men hun gjør det ikke frivillig riktig ennå. Rebel Kidz sykkelen er genial og lett, styret kan ikke tverres og Em klarer å løfte hele sykkelen, men sykler ikke på den ennå. Det er tidlig ennå.

Men selv om teorien virker logisk så kommer aspekter jeg ikke hadde regnet med, overbeskyttende far kommer inn her. Kanskje 3hjulsykkelen hadde vært lurt? Den velter jo ikke og Em vil være trygg…? Eller er jeg litt pysete?

Mer kommer om Emily Test Pilot!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..