Myth Bøsters: klikkpedaler.

20120720-233359.jpg

Jeg så nylig på sosialmedia Facebook hvordan en av mine venner la ut et bilde av sin nye stisykkel i all sin prakt. Blant de vanlig hyggelige kommentarene var det en som følte det nødvendig å si: «Hæ?! Har du ikke klikkpedaler?!? Er du nybegynner?!» eller noe i den duren, og jeg kjente jeg blei provosert.

Jeg sykler uten klikk i sti.
Sånn, trekk de konklusjonene du vil; kan ikke sykle, sykler ikke fort, downhiller (utforsyklist)… men du tar feil. Jeg har syklet mer enn deg, jeg begynte å sykle sti på flate pedaler før klikk blei funnet opp! Jeg gikk så over til tåklyper og gikk jeg til klikk før jeg gikk tilbake til flate pedaler! Jeg har også syklet alt ifra bmx racing til landevei, xc racing, sti og utfor, jeg har prøvd alle type pedaler til de forskjellige grener, OG jobbet med syklister i 17 år, så hør på min besserweishet fordi det er jo basert på noe annet enn noe jeg har lest:

Klikk er bra, men er det bedre? Hva er fordelene og hva er ulempene?

Myte: man sliter med å komme ut så de er for tøffeektesyklister: Nei, klikk er lett å komme ut av, en liten vri er nok, heller tvert imot, selv om du justerer fjærene til maks kan man ganske lett komme ut.
Og der ligger et problem for grov terrengsykling, du kan ikke stole på de MER enn flate pedaler.
Å klikke ut i fart, spesielt i et vanskelig parti er ikke spesielt gøy.

Myte: du kan trekke opp med pedalen og dermed øke kraftoverføringen med… Ja hvor mye? 100%? 50%? 30%?! det er mer som 5%, men det er noe da. Ifølge studier Specialized har gjort er det å løfte beinet akkurat nok til å løfte beinet, og that’s it. Pedalene skal jo rundt, men ned- og bakover tråkket, fra «kl.1 til kl.7» et det de fline bruker, fra «kl.1:30 til kl.5» er mer vanlig (gjerne av de som låser dempergaffelen, men det er til enda en annen post). Prøv selv, forsøk å trekke opp, se hvor lenge du faktisk gjør det, så prøv det mens du står. Lykke til.

Myte: du vet alltid hvor foten din er. Til en viss grad ja, men med flate pedaler kjennet jeg nøyaktig hvor foten min er, med klikk er enten foten din plassert riktig eller ikke ideheletatt!

Så fra de tre halvargumentene her mener jeg at, ja akselerasjon er en bra ting, men ulempene utveier fordelene, bra flatpedaler med ebra sko, dvd en lav alupedal med pigger sammen med en flat- og myk gummisålet stiv sko, gir det grep, kontrol og frihet, for ikke å snakke om bedre aks fordi uansett hvor du stomper på pedalen kan du alltig gi gass!

Å begynne med sykling er kult, og klikk er blitt en del av sykling like mye som lycra og hjelmer, men logikk er en viktig ting også. Om du slåss mot medvind et selvsagt tettsittende tøy best, syklet du i skauven er det kanskje bedre med noe mer løssittende sånn at man har litt mer beskyttelse og selvrespekt??!

Samme gjelder sko/pedal legningen din. Det er litt smak og behag. Jeg sykler hardtail med klikk, men sykler grovere terreng med fulldempet sykkel og bruker flate pedaler der.

Hvis du har dårlig tid og løypa ber om det så bruk klikk, men om du er flink til å sykle kan flate pedaler gi deg flere fordeler.

Det viktige er her er å tenke selv, bruk det du er komfortabel med, ikke det vennene dine sier du skal slite med. Test ting ut, og jeg skal la deg tenke på denne, ingen bruker klikk sko på motocross.

M E N  det er ikke dermed sagt at vi ikke selger eller har spd på lager, hvert sitt bruksområde! Vi fører Shimano, Crank Bros og Speedplay, men ingen billige kopier 🙂

2 tanker om “Myth Bøsters: klikkpedaler.”

  1. Synd att du missern en for mange syklister veldig viktig aspekten med klikk -> Float og geometri! (Specialize har skjønt dette og har klart og «hype» det opp på sin kjente måte.. ) Vanlig er att syklister med spesielle problem har sverget til Look pedaler, da dem tillater lit mere float en spd. Det har florert noen plattforms-pedale som har prøvd og etterligning dette. Men gr sykkelbransjens trangsynthet. Og att «besserwissing» dessverre oftest kommer i kombinasjon med konservatism, så här det desverre vaf jeg vet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..